•• HYGIENA potravín - osobná HYGIENA ••
Výraz „hygiena potravín“ sa často spája s osobnou hygienou, čím sa mnoho krát myslí iba umývanie rúk.
Chápanie hygieny potravín sa skutočne vzťahuje na všeobecný stav čistoty ľudí manipulujúcich s potravinami a ich odevu. Človek prechováva baktérie v ústach, nose, na rukách a v črevách a teda môže nakaziť potraviny pri chytaní, kašľom či kýchaní. Avšak nákaza sa do potravín môže dostať aj z iných zdrojov, jedným z hlavých príčin šírenia otravy potravinami je nesprávna manipulácia pri spracovaní a distribúcii potravín. Preto je pre človeka manipulujúceho s potravinami extrémne nevyhnutné, aby bolo všetko, čo prichádza do kontaktu s potravinami dezinfikované a aby sa predišlo nákaze potravín, tento človek by mal byť v dobrom zdravotnom stave. Mikroorganizmy sa môžu jednoducho dostať k spotrebiteľovi, ak sa človek manipulujúci s potravinami dostal do kontaktu s akýmikoľvek patogénnymi mikroorganizmami prostredníctvom odevu, rúk, vlasov, nechtov, prsteňov.
Teda osobná hygiena kohokoľvek, kto prichádza do kontaktu s potravinami a spôsob, akým sa správa počas ich spracovania, na to všetko sa kladie veľký dôraz najmä v potravinovom priemysle. Súbor pravidiel, podmienok a praktík, ktoré si primeraná osobná hygiena vyžaduje predstavuje správne postupy pri osobnej hygiene .
Zdroj: http://www.epralima.com/infoodquality/Documentos_eslovaco_SK/Manuais/4Osobna_Hygiena.pdf